Shiatsu en voeding

Shiatsu en voeding spelen beiden een belangrijke rol in de ondersteuning van onze gezondheid en welzijn. Diegenen onder jullie die in mijn praktijk zijn geweest weten dat ik daar regelmatig aandacht aan besteed, zeker in deze tijd waarin we toch wel veel geraffineerde voedingsmiddelen in de supermarkt tegenkomen. Shiatsu focust op het herstellen van de energiebalans in het lichaam en voeding helpt daarbij. In deze blog duiken we dieper in op de vraag hoe onze – vaak onbewuste – voedingskeuzes direct de gezondheid van onze organen beïnvloeden en hoe shiatsu kunnen helpen bij het ondersteunen van deze effecten. We zullen essentiële voedingsstoffen belichten, hun impact op de orgaanfuncties verkennen, en een aantal praktische voedingsadviezen delen vanuit een shiatsu perspectief. Ontdek hoe je voeding en shiatsu kunt combineren voor een holistische benadering van welzijn.

Shiatsu erkent dat voeding een fundamentele invloed heeft op ons energetisch systeem, vandaar dat ik er ook vaak bij stil sta. Volgens de shiatsu gedachte kan de energie, of ‘Qi’ /’Chi’, binnen het lichaam worden versterkt of verzwakt door de voedingsmiddelen die we consumeren. Dit heeft direct invloed op onze fysieke gezondheid en welzijn. Overigens vind je het begrip Qi (of Chi) ook tegen in de acupunctuur waarmee Shiatsu enigszins verwant is. Voedingsmiddelen worden niet alleen beoordeeld op hun voedingswaarde maar ook op hun vermogen om de energiestromen binnen het lichaam te harmoniseren. Zo kunnen bepaalde voedingsmiddelen, afhankelijk van hun eigenschappen, worden aanbevolen om specifieke orgaanfuncties te ondersteunen of te versterken.

Belangrijke voedingsstoffen en hun impact op organen

Elk orgaan in ons lichaam heeft specifieke voedingsstoffen nodig om optimaal te functioneren. Hieronder volgt een overzicht van enkele essentiële vitamines en mineralen, de voedingsmiddelen waarin ze voorkomen, en hun specifieke effecten op de organen.

 • Vitamine A: Belangrijk voor het gezichtsvermogen en de gezondheid van de huid. Lever, wortels en zoete aardappelen zijn rijke bronnen. Vitamine A ondersteunt de leverfunctie door te helpen bij het filteren van toxines uit het bloed.
 • B-vitaminen: Cruciaal voor energiemetabolisme. Voedingsbronnen zijn volkorenproducten, vlees, en bladgroenten. B-vitaminen bevorderen de gezondheid van het zenuwstelsel en ondersteunen de lever bij de afbraak van verschillende stoffen.
 • Vitamine C: Essentieel voor de gezondheid van de huid, het immuunsysteem, en wondgenezing. Citrusvruchten, kiwi’s, en paprika’s zijn uitstekende bronnen. Vitamine C speelt een rol in de bescherming van de nieren door de eliminatie van afvalstoffen te bevorderen.
 • Calcium: Noodzakelijk voor botgezondheid en spierfunctie. Te vinden in zuivelproducten, groene bladgroenten, en noten. Calcium is van cruciaal belang voor de gezondheid van de botten en helpt bij het reguleren van de hartfunctie.
 • IJzer: Belangrijk voor de productie van hemoglobine. Bronnen zijn rood vlees, bonen, en verrijkte granen. IJzer ondersteunt de lever bij het ontgiften van het bloed en bevordert een gezonde energievoorziening.

Voedingsadviezen

Vanuit shiatsu perspectief ligt het voor de hand om voedingsmiddelen te kiezen die natuurlijk en seizoensgebonden zijn, en die overeenkomen met de energetische behoeften van het lichaam:

 • Lente: De lente is verbonden met de lever en galblaas. Groene bladgroenten en zure voedingsmiddelen zoals citroen helpen bij het reinigen en revitaliseren van de leverfunctie.
 • Zomer: Geassocieerd met het hart en de dunne darm. Voedingsmiddelen zoals rood fruit en groenten, rijk aan antioxidanten, ondersteunen de hartgezondheid.
 • Herfst: Dit seizoen resoneert met de longen en dikke darm. Witte voedingsmiddelen zoals knoflook, uien, en paddenstoelen ondersteunen de gezondheid van de luchtwegen.
 • Winter: Verbonden met de nieren en blaas. Zoute voedingsmiddelen en donkere bladgroenten, zoals zeewier en spinazie, ondersteunen de nierfunctie.

Praktische tips

 1. Eet bewust: Neem de tijd voor elke maaltijd en eet met aandacht om de spijsvertering te bevorderen en de opname van voedingsstoffen te optimaliseren.
 2. Seizoensgebonden eten: Kies voedingsmiddelen die natuurlijk beschikbaar zijn in het huidige seizoen. Dit helpt bij het ondersteunen van de energetische balans in het lichaam.
 3. Dagelijkse shiatsu-oefeningen: Integreer eenvoudige zelf-shiatsu technieken, zoals het masseren van acupressuurpunten, om de energiestromen in je lichaam te bevorderen.

Zoals jullie weten ben ik een groot voorstander van gezond verstand gebruiken en zelf verantwoordelijkheid nemen voor je gezondheid. Shiatsu kan daarin veel betekenen. Als je echter problemen ervaart op gebied van voeding en gezondheid – en zeker wanneer je het idee hebt dat er meer aan de hand is dan Shiatsu kan oplossen – neem dan ook vooral contact op met je huisarts of specialist. Ik ben een warm pleitbezorger van complementaire geneeskunde maar ik ben zeker niet tegen de “reguliere” geneeskunde. Wat we gemeen hebben is dat we ons allemaal inzetten voor gezondheid van onze clienten/patienten.

Door de principes van shiatsu te combineren met bewuste voedingskeuzes, kunnen we een diepgaande impact hebben op onze gezondheid en welzijn. Ik wilde in dit blog de essentiële verbanden tussen voeding, vitamines, en de werking van onze organen belichten, ik hoop dat je daar iets aan hebt.

Zoals altijd, bedankt voor het lezen!

Warme groet,

Karin