Shiatsu Massage: Een Verdiepende Duik in deze Verfijnde Praktijk

Shiatsu, een fascinerende massagetherapie met Japanse wortels, biedt tal van gezondheidsvoordelen. In dit artikel nemen we je mee op ontdekkingsreis door de wereld van Shiatsu. We bespreken de techniek, de geschiedenis, verschillende stijlen en de voordelen. Ook kijken we naar mogelijkheden om zelf Shiatsu te leren geven of zelfs een carrière als Shiatsu-therapeut te starten.

Waar komt Shiatsu vandaan?

Shiatsu vindt zijn oorsprong in Japan en is gebaseerd op eeuwenoude Oosterse geneeswijzen. Het woord “shiatsu” betekent letterlijk “vingerdruk” in het Japans, verwijzend naar de manier waarop deze techniek wordt uitgevoerd. Shiatsu richt zich op het verbeteren van de energiestroom (Qi) en meridianen in het lichaam, met als doel balansherstel en algemeen welzijn.

De Geschiedenis van Shiatsu

De geschiedenis van Shiatsu gaat ver terug. Het is nauw verwant aan de traditionele Chinese geneeskunde en massagetechnieken. Tokujiro Namikoshi, de grondlegger van de moderne Shiatsu, opende in 1940 de eerste Shiatsu-kliniek in Japan. Hij ontwikkelde de techniek verder en onderwees toekomstige therapeuten aan het Japan Shiatsu College.

Verschillende Stijlen van Shiatsu

Er zijn diverse Shiatsu-stijlen ontstaan. De twee meest voorkomende zijn:

  1. Namikoshi-stijl: Vernoemd naar Tokujiro Namikoshi, richt deze stijl zich op specifieke drukpunten (‘tsubo’) langs de energiebanen. Door druk uit te oefenen, wordt de energiestroom verbeterd en blokkades opgeheven.
    Het is met name deze stijl die door het AMCL wordt toegepast. (Zie ook hier)
  2. Zen Shiatsu: Ontwikkeld door Shizuto Masunaga, concentreert deze stijl zich op de behandeling van meridianen in het lichaam. Druk wordt toegepast met handen, vingers, ellebogen en soms zelfs voeten.

De Voordelen van Shiatsu

Shiatsu biedt een breed scala aan voordelen voor gezondheid en welzijn. Het kan stress verminderen, pijn verlichten, de bloedsomloop bevorderen en het immuunsysteem versterken. Als Shiatsu-therapeut blijf je op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen door workshops, vakliteratuur en professionele netwerkgroepen bij te wonen.

Kortom, Shiatsu is meer dan een massage; het is een holistische benadering die lichaam en geest in balans brengt. 🌿🌸

Bedankt voor het lezen!
Warme groet, Karin