Overeenkomsten en verschillen tussen Shiatsu, Acupunctuur en Ooracupunctuur

In de wereld van de Oosterse geneeskunde zijn er verschillende technieken die helpen bij het bevorderen van welzijn en gezondheid. In dit blog zoom ik in op de realtie tussen  Shiatsu, acupunctuur en ooracupunctuur.

Shiatsu

Zoals eerder besproken (zie mijn blog op deze site), is Shiatsu een Japanse massagetherapie die zich richt op het verbeteren van de energiestroom (Qi) en meridianen in het lichaam. Het doel is om balans en algemeen welzijn te herstellen.

Acupunctuur

Acupunctuur is een andere Oosterse geneeswijze die gebruik maakt van dunne naalden om specifieke punten op de meridianen van het lichaam te stimuleren. Het doel van acupunctuur is om de energiebalans in het lichaam te herstellen en verschillende klachten te verlichten.

Ooracupunctuur

Ooracupunctuur, ook wel auriculotherapie genoemd, is een moderne ontwikkeling binnen de acupunctuur.  Het principe van ooracupunctuur is het herstellen en genezen met de oorschelp als werkterrein. In het oor vind je een afspiegeling van jouw hele lichaam. Alle onderdelen van jouw lichaam hebben een specifiek punt in je oor.

Verschillen tussen Acupunctuur en Ooracupunctuur

Hoewel zowel acupunctuur als ooracupunctuur werken met de energiekanalen van het lichaam, zijn er enkele belangrijke verschillen:

  • Behandelingslocatie: Bij acupunctuur worden naalden op verschillende punten over het hele lichaam geplaatst. Bij ooracupunctuur worden naaldjes of stalen of gouden bolletjes alleen op punten in het oor geplaatst.
  • Behandelingsfocus: Ooracupunctuur werkt specifiek op de klacht, terwijl acupunctuur zich meer richt op de stroming in de meridianen in het hele lichaam.
  • Kleding: Shiatsu kan zowel met kleding aan, als op de blote huid worden toegepast. Dit ligt aan de methode die wordt gebruikt. De Namikoshi-methode is op de blote huid; bij de Zen en Yoi-methode wordt men over makkelijk zittende kleding behandeld.
    Bij ooracupunctuurbehandelingen ligt het er maar aan wanneer de naalden of bolletjes worden gezet. Is dit tijdens de shiatsubehandeling, meestal aan het begin, dan is dat leidend.
    Wil men alleen een ooracupunctuurbehandeling, b.v. i.v.m. een hooikoortsbehandeling of tinnitus, dan kan dit met kleding aan. In mijn ervaring gaat dit vanzelf en voelen de meeste klanten wel aan wat ze plezierig vinden en wat niet. Ik pas me daarin aan.

Elk van deze methoden kan effectief zijn bij het verbeteren van de energiebalans en het verlichten van verschillende klachten.

Bij het AMCL bied ik Shiatsu en Ooracupuntuur (en triggerpointtherapie) aan en ik pas deze technieken toe in mijn behandelingen. In het pand waarin mijn praktijk is gevestigd is ook een ervaren acupuncturist gevestigd waar ik eventueel graag naar doorverwijs.

Zoals altijd, ik hoop dat dit blog je een beetje duidelijkheid heeft kunnen geven over de achtergronden van Shiatsu en aanverwante Oosterse technieken. Dank voor het lezen!

Warme groet, Karin.